Articol scris de Daniel Ișvanca
Pe 3 iulie 1994, România a obținut cel mai important rezultat din toate timpurile, o victorie cu Argentina, scor 3-2, în optimile de finală ale Cupei Mondiale din Statele Unite ale Americii, pe Rose Bowl din Pasadena, în fața a 90.000 spectatori.
Într-o atmosferă fierbinte, "tricolorii" au demonstrat lumii că Hagi, Popescu, Petrescu sau mai ales Ilie Dumitrescu sunt nume care vor rămâne tatuate în memoria fanilor fotbalului. "Visul unei nopți de vară", cu Ilie, Gică, Miodrag sau Dan în roluri principale, a urcat România în epicentrul fotbalului, grație unei demonstrații de fotbal curat, frumos și eficient.
UEFA Europa Conference League
Dan Petrescu, devastat după victoria din Conference League! Și-a pierdut unul dintre atacanți
ACUM 5 ORE

ROMÂNIA – ARGENTINA, UN MECI CARE NE TREZEȘTE ȘI ASTĂZI SENTIMENTE UNICE

Cu Anghel Iordănescu pe banca tehnică, România începea excelent grupa de la campionatul mondial, câștigând în fața Columbiei cu scorul de 3:1, golul lui Hagi fiind cel care a sintetizat perfect acea partidă minunată făcută de ai noștri.
A urmat o înfrângere dureroasă în fața Elveției, dar am reușit să ne redresăm în ultimul joc din grupă, cu o victorie în fața țării gazdă, pe care am învins-o la limită, cu reușita lui Dan Petrescu.
Tricolorii au ajuns în faza optimilor, acolo unde au dat peste Argentina lui Maradona, însă fără marele star al "pumelor", el fiind suspendat pentru dopaj după primele două partide din faza grupelor.
Argentinienii au început mai bine partida și au presat minute bune în startul jocului, dar, naționala noastră a deschis scorul prin Ilie Dumitrescu, care l-a executat pe portarul sud-americanilor cu o lovitură liberă superbă, plasată perfect la colțul lung.
După un duel între Batistuta și Prodan, centralul partidei a dictat ușor lovitură de la 11 metri pentru Argentina și egalitatea a fost rapid restabilită de vârful Fiorentinei, care l-a trimis pe Prunea în colțul opus.
Adversarii noștri nici nu s-au dezmeticit bine, că i-am mai lovit o dată!
La capătul unei faze la care Hagi a fost absolut sclipitor, decarul naționalei l-a servit impecabil pe Ilie Dumitrescu, care avea să îl învingă pentru a doua oară pe Islas. Până la pauză, Ilie a fost foarte aproape de a realiza hat-trick-ul, la o acțiune la care izbutise să treacă de portarul advers, însă defensiva "pumelor" a remediat problema imediat.
Jucătorul lui Tottenham avea să își desăvârșească opera în a doua repriză a partidei de pe Rose Bowl, când i-a pasat superb lui Gică Hagi, iar mijlocașul român a finalizat cu piciorul drept, fără speranțe pentru portarul argentinian.
Sud-americanii au dat semne de revenire cu un sfert de oră înainte de final, când, după o respingere greșită a lui Prunea, Balbo a redus din diferență. Era totuși insuficient pentru Argentina, care a fost aproape de a primi și golul 4, tot de la același Ilie Dumitrescu.
România ajungea în faza sferturilor Campionatului Mondial, acolo unde avea să se și oprească, fiind eliminată de naționala Suediei la loviturile de departajare.
Eroii României din victoria cu Argentina:
Florin Prunea - Dan Petrescu - Daniel Prodan - Miodrag Belodedici - Gheorghe Popescu - Tibor Selymes- Gheorghe Mihali - Ioan Lupescu - Dorinel Munteanu - Gheorghe Hagi - Ilie Dumitrescu.
Pe parcurs mai intrau Constantin Gâlcă (Gheorghe Hagi) și Corneliu Papură (Ilie Dumitrescu).
Jurnalistul Craig McCracken de la ziarul englez The Guardian și-a ales meciul preferat din istoria Cupelor Mondiale și a încearcat să își convingă cititorii expunând toate argumentele pentru care partida România - Argentina, de la Cupa Mondială din 1994, în care România s-a impus cu 3-2, este cea mai frumoasă din istorie.
„Există un singur răspuns corect și rațional la întrebarea care este cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale.
Titlul îi aparține, fără echivoc, meciului din șaiprezecimile Cupei Mondiale din 1994, disputat de România și Argentina”, scrie The Guardian. Jurnalistul britanic scrie că, la acea vreme, România se lăuda cu un joc „uluitor” și „telepatic” pe contra atac, cu ajutorul căruia reușise să se claseze pe primul loc în grupa sa. De celalată parte, Argentina ajunsese pe locul al treilea în grupă, după înfrângerea suferită contra Bulgariei. Chiar și așa, istoria Argentinei la Cupa Mondială o făcea favorită în fața României. Meciul fusese catalogat drept războiul dintre Maradona și Maradona din Carpați (așa cum era cunoscut Gheorghe Hagi), însă Argentina îl pierduse doar cu trei zile înaintea partidei pe Diego, care picase testul anti doping, iar Claudio Caniggia nu era nici el disponibil. Argentina îi avea însă pe briliantul din Serie A Gabriel Batistuta și pe Abel Balbo.
„Maradona nu a fost capabil să treacă peste eliminarea timpurie a naționalei sale și a declarat că „Argentina nu a fost învinsă pe teren, a fost învinsă în afara terenului”. Să sperăm că în momente mai tăcute, Maradona își dă acum seama că nu a fost nicio rușine să pierzi cel mai epic meci din istorie”, încheie The Guardian.
UEFA Europa Conference League
"Dan Petrescu pleacă dacă pierde cu Soligorsk!" Anunțul bombă dinaintea meciului de la Cluj
ACUM 9 ORE
UEFA Europa Conference League
Dan Petrescu, iritat înaintea returului cu Soligorsk: "Avem cele mai multe meciuri din Europa"
IERI LA 19:27