Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Alexandru Stoian, juniorul debutat de Hagi la 14 ani, la un pas de a ajunge la Dinamo

Eurosport
DeEurosport

Publicat 05/11/2022 la 17:47 GMT+2

Gheorghe Hagi rămâne fidel strategiei sale de a promova tinerii, iar în meciul câștigat de Farul pe terenul celor de la U Craiova 1948, scor 2-1, l-a folosit pe Alexandru Stoian, care a devenit al doilea cel mai tânăr debutant din istoria fotbalului românesc după marele Nicolae Dobrin.

Alexandru Stoian

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Maria Olteanu
În cadrul etapei a 16-a din SuperLiga, în deplasarea de la FCU Craiova, câștigată scor 2-1, Gică Hagi l-a debutat pe prima scenă a fotbalului românesc pe Alexandru Stoian, un puști de doar 14 ani, 10 luni și 13 zile.
Acesta a fost aruncat în luptă în minutul 88 al întâlnirii de pe Ion Oblemenco, devenind al doilea cel mai tânăr debutant după marele Nicolae Dobrin, care debutase în 1962 la 14 ani, 10 luni și 5 zile.
În ciuda vârstei fragede, Alexandru Stoian evoluează la naționala sub 16 ani a României, iar la Farul a ajuns în vara acestui an de la Academica Clinceni 2.
CITEȘTE ȘI:

Alexandru Stoian, aproape de a ajunge la Dinamo

Daniel Popa, antrenorul care s-a ocupat de Stoian pe vremea când acesta evolua la trupa ilfoveană din Clinceni, a dezvăluit că fotbalistul a fost în vizorul său și în perioada în care antrena la juniorii lui Dinamo, însă în cele din urmă mutarea nu s-a mai perfectat.
"Prin 2014-2015 antrenam grupele 2007 și 2008 și la un turneu amical l-am văzut jucând la grupa 2006 și mi-a plăcut. I-am zis atunci antrenorului de la grupa 2006 că am văzut un copil foarte bun la Benfica București.
A doua zi am aflat că era născut în 2007 și am vrut să îl aduc la Dinamo. Nu am reușit și din cauza faptului că la câteva luni de la acel turneu am fost urcat la grupele 2004-2005.
După ani și ani ne-am reîntâlnit la Clinceni prin 2020. Antrenorul lui, Ionel Preda, a venit cu mai mulți jucători printre care și el.
Când am avut ocazia l-am luat la niște antrenamente și la 3-4 meciuri amicale. Îmi amintesc că a și marcat, a dat și o pasă de gol. Problema a fost că unii părinți erau supărați că l-am luat pentru că era mai mic și copiii lor nu se puteau dezvolta jucând cu jucători mai mici.
Întâmplarea face ca unii din cei care erau supărați nu au reușit nici acum să scoată capul în fotbal. Alex în schimb a reușit. Și mă bucur pentru el", a declarat Daniel Popa, pentru ProSport.
"Eu nu pot spune ca am vreun merit în dezvoltarea lui. Am interacționat foarte puțin, doar că mi-a plăcut de când era mic și am încercat să îi dau încredere. Meritul cel mai mare îl au antrenorii care l-au antrenat mai mult timp. Felicitări lor și mult succes în continuare lui Alex
Calități are. În primul rând este educabil și educat, dar și inteligent. Înțelege ceea ce ii ceri. Ai material de lucru cu el. După aceea, are o tehnică foarte bună, lovirea balonului cu ambele picioare și curajul. Văd că s-a dezvoltat frumos și din punct de vedere fizic", a adăugat fostul său antrenor.

ALEXANDRU STOIAN VISEAZĂ SĂ JOACE LA MANCHESTER CITY

Alexandru Stoian este născut la Madrid, dar a crescut în România și a început fotbalul la clubul Benfica București. În sezonul trecut el a evoluat la Academica Clinceni 2, iar din vara acestui an a ajuns la Farul, Hagi văzând în el un puști de mare perspectivă.
Deși nu a împlinit încă 15 ani, Stoian a bifat deja prezențe la naționala României U16, pentru care a și marcat într-un amical contra Bulgariei în luna august. Atacantul a oferit la vremea respectivă un amplu interviu pentru FRF.ro, în care a dezvăluit că Hagi și Messi sunt idolii săi, dar mai nou îi apreciază pe Mbappe sau Octavian Popescu. Visul său este să ajungă într-o zi la Manchester City.
"Idolii mei sunt Gică Hagi, Lionel Messi, iar mai nou Kylian Mbappe și Octavian Popescu. Îmi plac meciurile din Premier League, unde se joacă un fotbal total. Mi-ar plăcea ca într-o zi să ajung la Manchester City", spunea Stoian pentru FRF.ro.
Deși este foarte tânăr, Stoian pare un jucător extrem de matur, conștient că nu poate să-și atingă obiectivele fără o muncă asiduă.
"Ambiția mea este să joc în Champions League și la naționala României. Muncesc foarte mult. Fac sacrificii. De ani buni vacanțele sunt foarte scurte și puține, mă văd rar cu prietenii, la ora 22:00 închid telefonul și mă bag la somn. Îmi amintesc cum plecam în deplasări sau în cantonamente îngrămădiți în câteva mașini sau în câte un microbuz. Am grijă ce mănânc. De fapt nu eu, ci mama!", a punctat Alexandru Stoian.
Turneul ATP Masters de la Paris se vede în săptămâna 31 octombrie - 6 noiembrie 2022 în direct pe Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo