Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Simona Halep, "rachetă" spre vârful clasamentului WTA. Ce poziție poate ocupa după sezonul de zgură

Cristian Mihală

Actualizat 03/05/2022 la 12:52 GMT+3

Simona Halep este într-o formă de grație și poate urca impresionant în clasamentul WTA, după sezonul de zgură. Locul secund este în cărți, dar printr-un concurs favorabil de împrejurări românca ar putea chiar să urce pe primul loc în ierarhie.

Simona Halep, la Madrid 2022

Credit imagine: Eurosport

Simona Halep este într-una dintre cele mai bune perioade din cariera sa, colaborarea cu Patrick Mouratoglou fiind una extrem de benefică. Marea noastră campioană a lăsat accidentările în spate și pare într-o formă fizică și mentală de invidiat. Mulți fac deja comparații cu variantele din 2018 și 2019, când câștiga Roland Garros, respectiv Wibmledon, Halep părând capabilă să învingă pe oricine în circuit. Dovadă modul în care a demolat-o pur și simplu pe Paula Badosa, numărul doi mondial, în turul secund la Madrid.
Între timp, Halep a jucat senzațional și cu Cori Gauff și a ajuns în sferturile turneului din capitala Spaniei, unde toți specialiștii o văd mare favorită. Dacă va reuși să câștige pentru a treia oară turneul (mai are două alte finale pierdute, la Sharapova și Bertens), Halep va ajunge la 2852 puncte și va urca pe locul 12 WTA. Poziția din clasament nu a interesat-o niciodată, după cum singură a declarat în repetate rânduri, dar e limpede că o clasare între primele îți oferă traseu mult mai facil spre fazele superioare. Nefiind cap de serie la Madrid, Halep a avut duel cu numărul doi mondial încă din turul secund, ceea ce a complicat, în teorie, lucrurile. Pentru că multe jucătoare au nevoie de ritm pentru a ajunge la forma maximă, iar o astfel de înfruntare "șoc" nu îți oferă timp să intri în forma ideală.
CITEȘTE ȘI:

Halep, tot mai sus în ierarhia WTA, după Roma și Roland Garros

Dacă la Madrid și-a depășit deja performanța de anul trecut, când a fost eliminată în turul 3, acum Halep va obține puncte importante, care o pot aduce aproape de TOP 10 WTA (locul 12, cum am precizat deja).
În măsura în care va fi sănătoasă și își va păstra nivelul de acum, Simo poate privi cu încredere spre Roma și Roland Garros, turnee care aduc "la pachet" 2900 de puncte. Presupunând că le va câștiga pe amândouă, Halep va urca fără îndoială pe locul 2 WTA, dar e posibil ca simpla calificare în fazele finale să fie de ajuns pentru acest deziderat. Pentru că Barbora Krejcikova, locul secund în clasament și învingătoarea de la Roland Garros 2021, nu mai e în forma din 2021. Ca atare, e de așteptat ca cehoaica să piardă puncte importante.
Marele atu al Simonei Halep - pe lângă forma impresionantă arătată - stă în faptul că ea nu are puncte de apărat la Roma și Roland Garros, turnee pe care le-a ratat anul trecut din pricina accidentărilor.
Trebuie spus că nu e exclus ca Halep să fie după turneele de zgură chiar prima în clasament, dar pentru o astfel de discuție lucrurile nu depind exclusiv de ea. Swiatek are de apărat titlul de la Roma (900 puncte) și un sfert de finală la Roland Garros (430 puncte), o misiune teoretic dificilă. Totuși poloneza a arătat în aceste 4 luni scurse din 2022 că e cea mai în formă jucătoare din circuit, astfel că e greu să anticipăm o perioadă nefastă pentru Iga. Chiar dacă nu îi va ceda fotoliul de lider Simonei în această primăvară, Swiatek poate fi învinsă de sportiva noastră, cel puțin pe zgură. La Indian Wells, sportiva din Constanța a pierdut la mare luptă duelul cu poloneza din semifinale, iar Halep nu era la acel moment la nivelul din prezent. În plus, chiar dacă hardul din California e unul lent, pe zgură Halep ar trebui să aibă un atu suplimentar într-un eventual duel cu Swiatek, în fazele finale de la Roma sau Roland Garros.

Simona Halep, pe 7 în WTA Race

Simona Halep este una dintre cele mai în formă jucătoare din acest an, iar acest lucru e relevat și de faptul că sportiva noastră este pe locul 7 în WTA Race, clasamentul paralel care se alcătuiește pentru a se stabili calificatele la Turneul Campioanelor.
Simo a adunat în această ierarhie 1311 puncte, deși a evoluat la mult mai puține turnee decât celealte sportive care visează să ajungă la Guadalajara. Lider autoritar în acest clasament este, evident, Iga Swiatek, care are cu aproximativ 2500 de puncte mai mult decât Paula Badosa, ocupanta locului secund (4390 vs 1772).
Până să își facă anumite calcule legate de poziția în clasament, Simona Halep se pregătește de super-duelul cu Ons Jabeur, o specialistă pe zgură, din sferturile turneului de la Madrid. Disputa va avea loc miercuri, organizatorii urmând să anunțe în cursul zilei de azi ora la care va începe partida.
Simona Halep și Ons Jabeur s-au întâlnit până acum în circuit de 3 ori (toate disputele au avut loc pe hard), scorul fiind 2-1 pentru Simona Halep. Sportiva din Tunisia s-a impus în primul lor meci, la Beijing în 2018, atunci când românca s-a retras după primul set. Următoarele 2 meciuri s-au disputat la Dubai, la edițiile din 2020 și 2022. Halep s-a impus de fiecare dată.
Turneul ATP Masters de la Madrid se desfășoară în perioada 26 aprilie - 8 mai și e transmis în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo