Djokovic a încercat să-i convingă pe oficialii de la US Open că n-a avut vreo intenție s-o lovească pe femeia arbitru de linie, însă fără succes. Sârbul, numărul 1 ATP, a fost descalificat de la competiția la care era mare favorit. Mai mult, Djokovic va pierde punctele acumulate la ediția din acest an și va fi nevoit să achite și o amendă.
Extrem de dezamăgit, Djokovic n-a participat la conferința de presă de la finalul meciului cu Pablo Carreno Busta. Sârbul a postat mai târziu un mesaj pe contul de Instagram, în care și-a exprimat regretul pentru gestul său.
"Întreaga situație m-a întristat mult și mi-a lăsat o senzație de gol. M-am interesat de starea arbitrei de linie și organizatorii turneului mi-au spus, mulțumesc lui Dumnezeu!, că se simte bine. Îmi pare foarte rău că i-am provocat un asemenea stres. A fost atât de neintenționat. Atât de greșit. Nu îi voi dezvălui numele, pentru a-i respecta confidențialitatea. În ceea ce privește descalificarea mea, trebuie să mă uit în înteriorul meu, să iau dezamăgirea mea și să transform toate acestea într-o lecție, pentru dezvoltarea și evoluția mea ca jucător, și ca persoană. Îmi cer scuze US Open și tuturor celor asociați pentru comportamentul meu. Le sunt foarte recunoscător echipei și familiei mele pentru că au fost stânca mea de susținere, și fanilor mei pentru că mi-au fost mereu alături. Mulțumesc și îmi pare rău.", a scris Novak Djokovic, pe contul de Instagram.
US Open
Cea mai așteptată declarație! Nadal a comentat descalificarea lui Djokovic, de la US Open 2020
15/09/2020 LA 04:24

Jelena, soția lui Novak Djokovic, a reacționat după ce sârbul a fost descalificat de la US Open

Jelena, soția lui Novak Djokovic, a reacționat imediat și i-a transmis un mesaj de susținere, după incidentul petrecut pe arena centrală de la Flushing Meadows:
"Sunt mereu alături de tine, dragostea mea!", a comentat Jelena Djokovic, pe contul de Instagram, potrivit publicației Blic.rs, citată de DigiSport.
Liderul clasamentului mondial și principalul favorit al tabloului a trimis o minge în spate, în semn de frustrare, după ce a cedat break la scorul de 5-5 în primul set, împotriva lui Pablo Carreno Busta. Arbitra de linie din spatele său, lovită în față, s-a încovoiat la pământ, tușind, sugerând că nu poate să respire. De menționat că Louis Armstrong Stadium - arena principală de la US Open, a fost unul dintre terenurile pe care s-a jucat cu arbitri de linie la US Open 2020, aceștia fiind înlocuiți de un sistem electronic pe terenurile exterioare.

Novak Djokovic, descalificat de la US Open, după ce a lovit cu mingea un arbitru de linie

Regulamentul stipulează clar faptul că dacă un jucător lovește un arbitru sau un oficial al turneului cu mingea sau racheta să fie descalificat automat. În trecut, acest lucru i s-a întâmplat argentinianului David Nalbandian, chiar într-o finală ATP, la Queen's, în 2012. Jucătorul nu este descalificat doar în cazul în care incidentul survine în plină desfășurare a punctului, dacă trimite mingea greșit și aceasta lovește arbitrul de linie sau de scaun (cum se mai întâmplă cu serviciul, sau după un retur ratat), ori tot în plin raliu scapă racheta din mână în încercarea de a se întinde după minge.
Djokovic, președinte demisionar al Consiliului Jucătorilor, a mers rapid spre arbitră pentru a vedea ce s-a întâmplat, apoi a parlament minute în șir în apropierea fileului, cerându-le organizatorilor să accepte să nu îl descalifice și să îi dea doar o amendă, motivând că nu a trimis mingea intenționat în arbitră și că nici nu a trimis cu viteză. Supervizorul turneului a aplicat însă regulamentul la literă și a dictat descalificarea lui Djokovic de la US Open 2020.
Novak Djokovic mai avusese și cu câteva minute în urmă un gest similar de frustrare, fără să lovească pe nimeni.

Novak Djokovic, descalificat de la US Open după ce a lovit cu mingea un arbitru de linie

US Open
Mesajul lui Novak Djokovic, după ce s-a uitat la finala de la US Open 2020
14/09/2020 LA 11:29
US Open
Mats Wilander a dat verdictul, înainte de finala US Open: "Nu văd cum ar putea câștiga altcineva"
13/09/2020 LA 13:28