Emma Răducanu și Leylah Fernandez sunt primele adolescente din ultimii 22 de ani care joacă o finală de Grand Slam. Ultima oară când asistam la ceva comparabil față în față erau Serena Williams și Martina Hingis, două dintre cele mai mari campioane din istoria tenisului. Ca atare, sunt toate premisele ca ambele finaliste de anul ăsta de la Flushing Meadows să aibă cariere impresionante în față, dincolo de rezultatul de moment.
Înainte de partida cu Sakkari, câștigată de britanică în două seturi, 6-1, 6-4, Mats Wilander, expertul Eurosport, anticipa că turneul de la US Open nu va fi o picătură într-un ocean pentru Emma Răducanu, deși e mereu riscant să dai pronosticuri pe termen lung atunci când vine vorba de sportivi atât de tineri. "În doi ani, va fi în primele 5 din lume", spunea marele campion suedez. Acum, după ce a văzut-o pe Răducanu în semifinale, Mats a supralicitat: Emma nu doar că va fi în primele din lume în clasament, dar va domina circuitul, urmând a câștiga multe turnee de Grand Slam.
"E un spectacol remarcabil ce face Emma Răducanu pe teren. Am spus după Wimbledon că va confirma, dar nu te gândești niciodată că cineva atât de tânăr poate să gestioneze presiunea atât de bine precum o face ea. E deja un star, va câștiga multe turnee de Grand Slam, sunt convins de asta. Merită pe deplin să fie în finală și cred că va fi greu de învins sâmbătă", a explicat Wilander la Eurosport.
US Open
Începe US Open 2022. Top 10 lovituri de la ediția de anul trecut de la Flushing Meadows
28/08/2022 LA 20:06
CITEȘTE ȘI
O FRAZĂ I-A SCHIMBAT ÎNTREAGA CARIERĂ FINALISTEI DE LA US OPEN, LEYLAH FERNANDEZ. CE I-A SPUS O PROFESOARĂ
SAKKARI: "SUNT DISTRUSĂ!". SPORTIVA DIN GRECIA, CONVINSĂ ȘI NU PREA DE EMMA RĂDUCANU
Chiar dacă finala propune o dispută între două sportive aflate în mare formă, care nu resimt presiunea, și ca urmare a faptului că nimeni nu se aștepta să ajungă atât de departe, Wilander o vede favorită pe Emma Răducanu. Fără set pierdut, britanica e în stare de grație, are un moral incredibil și lovește fără frică.
"Când ai 18 ai și ai în față un meci mare, știi ce poți să faci. Nu știi încă ce nu poți să faci, pentru că nu ai experiență, dar știi cu certitudine ce poți. Iar Emma așa procedează, știe ce poate face și o face perfect. De 9 meciuri o face perfect. Nu va avea un nivel în finală sub ce a arătat până acum, sunt aproape sigur de asta. Are prea multă încredere și nu se teme de nimic. Va fi foarte complicat pentru Leylah Fernadez să o învingă", a mai spus Wilander.

Finala US Open | Emma Răducanu și Leylah Fernandez, impresionante prin calmul lor

Fiecare dintre cele două finaliste au atu-uri similare, dar Wilander e impresionat de serenitatea din jocul lor. Să știi să îți păstrezi calmul în momente cheie reprezint apanajul marilor campioni. Dacă de obicei aceștia își cultivă această stare mentală, în cazul Emmei Răducanu și a lui Leylah Fernandez e vorba de ceva înnăscut.
"Ambele știu cum să câștige și nu se tem, nu au momente de incertitudine înainte să închidă partidele. Își mențin calmul în momentele importante. Nu știu cât de antrenate sunt în acest sens, cred că mai degrabă e vorba de o moștenire genetică. Pur și simplu nu intră în panică în niciun moment, sunt extrem de calme. Nici măcar nu știu cum să explic asta, cred că e vorba de un dar natural pe care îl au", a concluzionat fostul număr unu ATP.
"Punctul care i-a schimbat viața Emmei Răducanu", au punctat cei de la US Open, după ce sportiva cu rădăcini în România a închis partida cu Maria Sakkari, scor 6-1, 6-4.
Venită din calificări, Răducanu a devenit prima jucătoare din istoria US Open care ajunge în finală după 9 meciuri disputate (18-0 raportul seturi câștigate/pierdute). De partea cealaltă, Fernandez a trecut de 4 capi de serie în drum spre finală (printre care ocupantele pozițiilor 2, 3 și 5 în clasamentul WTA).
Finala US Open - Emma Răducanu - Leylah Fernandez - va fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport 1 și Eurosport Player sâmbătă, de la ora 22:00.
Orice lovitură de la US Open de pe Eurosport vă este oferită de Unibet.
US Open
Djokovic spune aproape sigur "Adio, US Open".Noile protocoale anti-COVID diminuează șansele sârbului
03/08/2022 LA 08:22
US Open
Djokovic se pregătește ca și cum va juca la US Open. Anunțul sârbului și ce le-a transmis fanilor
30/07/2022 LA 16:18