Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

US Open 2021 | 5 lucruri care îl pot opri pe Novak Djokovic la New York

Alex Masgras

Publicat 26/08/2021 la 15:15 GMT+3

Toți ochii vor fi ațintiți asupra lui Novak Djokovic la US Open, turneu la care poate câștiga titlul de Grand Slam cu numărul 21, dar și să realizeze o performanță istorică: să devină primul jucător de la Rod Laver din 1969 care câștigă toate cele patru turnee de Grand Slam în același an.

Novak Djokovic - US Open

Credit imagine: Getty Images

Pentru mai bine de 50 de ani, niciun jucător nu a putut să repete performanța reușită în două rânduri de legendarul Rod Laver. În 2021, Novak Djokovic este la un singur turneu de a realiza Grand Slam-ul, adică să câștige toate cele patru turnee de Grand Slam în același an calendaristic.
Pe lângă această performanță, un titlu la US Open ar reprezenta și titlul de Grand Slam cu numărul 21 pentru numărul 1 mondial. Astfel, sârbul i-ar depăși pe cei doi mari rivali ai săi, Rafael Nadal și Roger Federer, cu care se află în acest moment la egalitate, toți trei câștigând câte 20 de turnee de Grand Slam.
După ce a câștigat deja primele trei turnee de Grand Slam ale anului, iar Rafael Nadal, Roger Federer și campionul de anul trecut de la US Open, Dominic Thiem, au anunțat că nu vor participa la ediția din acest an, Novak Djokovic este de departe principalul favorit al turneului care va începe săptămâna viitoare la New York.
Cu toate acestea, ce îl poate opri pe Novak Djokovic în drumul său către istorie?
Liverpool - Chelsea va fi sâmbătă de la ora 19.30 pe Eurosport 1

Presiunea titlului cu numărul 21 și realizarea Grand Slam-ului

De mai multe ori de-a lungul carierei, Novak Djokovic a declarat că obiectivul său principal este să câștige cele mai multe turnee de Grand Slam din istorie, după ce și-a îndeplinit visul de a doborî recordul pentru cele mai multe săptămâni pe primul loc în clasamentul ATP.
După ce a pierdut la Tokyo șansa de a lua aurul olimpic și de a rămâne în cursa pentru Golden Slam (toate cele patru turnee de Grand Slam + medalia de aur la Jocurile Olimpice), Novak Djokovic va fi extrem de motivat pentru a realiza acest lucru la New York.
Chiar dacă a dovedit în mai multe rânduri că se descurcă excelent atunci când este sub presiune, fiind unul dintre cei mai buni sportivi la acest capitol, la New York se va confrunta cu o presiune fără precedent. Cu fiecare victorie obținută la US Open, cu cât este mai aproape de titlu, presa și fanii vor vorbi din ce în ce mai mult despre ce poate realiza numărul 1 mondial. În aceste condiții, Novak Djokovic va simți cu siguranță presiunea și va fi nevoit să o gestioneze cât mai bine.
Mulți spun că cele două înfrângeri și reacțiile nervoase de la Tokyo s-au datorat exclusiv presiunii, Djokovic fiind aproape de a rămâne în cursa pentru o performanță extrem de rară, Golden Slam. Rămâne de văzut cum va gestiona sârbul toată această presiune în cele două săptămâni de turneu.

O parte de tablou puternică

Novak Djokovic a jucat ultima oară la Jocurile Olimpice de la Tokyo, lucru care îi poate da câteva bătăi de cap la începutul turneului. Sârbul are la dispoziție câteva partide în care poate să se acomodeze cu condițiile și să își găsească ritmul, pentru că Nole va da peste adversari din ce în ce mai puternici odată ce va avansa în turneu. Astfel, în optimi poate întâlni jucători precum Grigor Dimitrov sau Jannik Sinner, în sferturi pe Denis Shapovalov sau Matteo Berrettini, iar în cel mai rău scenariu va trebui să îi înfrunte pe Alexander Zverev în semifinale și Daniil Medvedev în marea finală.
Medvedev și Zverev se află într-o formă foarte bună înainte de US Open, cei doi reușind să câștige turneele Masters 1000 de la Toronto, respectiv Cincinnati, Zverev reușind să cucerească și medalia de aur în urmă cu o lună la Jocurile Olimpice de la Tokyo. După ce amândoi au înregistrat victorii în fața lui Novak Djokovic, în sistemul cel mai bun din trei seturi, cei doi jucători care reprezintă viitorul circuitului ATP sunt pregătiți să dea totul și să facă pasul următor: să aibă victorii cu Novak Djokovic și în meciurile din turneele de Grand Slam, în formatul cel mai bun din cinci seturi.

Novak Djokovic a pierdut cele mai multe finale de Grand Slam la US Open

US Open nu este turneul de Grand Slam preferat al sârbului, în ciuda faptului că se desfășoară pe hard. Până acum, Novak Djokovic a pierdut cinci finale la US Open (2007, 2010, 2012, 2013 și 2016), reușind să obțină titlul de la New York "doar" de trei ori (2011, 2015 și 2018).
Chiar dacă nu statistica joacă, acest lucru le poate da celorlalți jucători mai multă încredere în ceea ce privește un eventual succes în ultimul turneu de Grand Slam al anului și arătând faptul că Novak Djokovic nu este chiar de neînvins, așa cum pare, de exemplu, la Australian Open și chiar Wimbledon.

Novak Djokovic

În ultimii ani, Novak Djokovic a fost jucătorul care a dominat tenisul masculin. Sârbul de pe primul loc mondial a lăsat impresia în mai multe turnee că obținerea titlului este doar o formalitate, restul jucătorilor de pe circuit fiind neputincioși de cele mai multe ori în fața lui Nole, chiar și în momentele în care aveau impresia că dețin controlul.
Cu toate acestea, Novak Djokovic are momente când își pierde concentrarea și devine principalul său adversar. Cel mai bun exemplu de acest fel este descalificarea din ediția de anul trecut de la US Open, atunci când Djokovic a lovit un arbitru de linie cu mingea, după ce își pierduse serviciul în partida cu Pablo Carreno-Busta. Intrat în turneu ca principal favorit, era greu de crezut că cineva poate să îl oprească pe sârb, până în momentul în care s-a demonstrat că la acel turneu chiar el a fost principalul său adversar.
În urmă cu mai puțin de o lună, tot într-un meci cu Carreno-Busta, în finala mică de la Jocurile Olimpice, Novak Djokovic a avut din nou câteva ieșiri nervoase. În urma unui punct pierdut, Djokovic a aruncat cu racheta în tribune de nervi, după ce cu câteva minute mai devreme rupsese alta. Rămâne de văzut dacă sârbul va mai avea reacții asemănătoare în momentele dificile pe care le traversează în timpul partidelor.
picture

Djokovic a aruncat cu racheta în tribune, de nervi! Imagini incredibile

Condițiile de la New York și problemele cu umărul

Novak Djokovic a luat o pauză în ultima lună după ce s-a accidentat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Sârbul a renunțat chiar și la finala mică din proba de dublu mixt după ce a avut probleme la umăr, în urma partidei din finala mică de simplu pe care o disputase în aceeași zi.
De asemenea, New York-ul la sfârșitul lunii august nu este cel mai prietenos oraș pentru jucătorii de tenis atunci când vine vorba de condiții, Djokovic fiind unul dintre jucătorii care s-a plâns în trecut de umiditatea ridicată de la US Open. Același lucru s-a întâmplat și la Tokyo, acolo unde Djokovic, alături de mai mulți jucători, s-au plâns de căldură și de umiditatea ridicată.
Rămâne de văzut dacă Novak Djokovic este refăcut complet la umăr după accidentarea suferită la Tokyo și cum se va adapta la condițiile din acest an de la New York, atunci când va începe US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului.
Toate meciurile sunt transmise în direct și în exclusivitate pe Eurosport Player, fără reclame sau întreruperi. Fiecare turneu ATP Masters 1000 și toate cele patru turnee de Mare Șlem sunt în direct, la cerere și fără reclame pe Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo