Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Tătărușanu vs Radu | Cum au influențat cei doi români lupta pentru titlu dintre Milan și Inter

Nicu Savin

Publicat 19/05/2022 la 16:19 GMT+3

Ciprin Tătărușanu și Ionuț Radu au fost portarii de rezervă ai lui AC Milan și Inter în acest sezon, dar cei doi români au avut câteva șanse de a-și ajuta echipele. Dacă Tătărușanu a avut prestații admirabile când s-a apelat la el, Radu a gafat decisiv în singurul meci în care a fost folosit, astfel că lupta pentru Scudetto a fost oarecum influențată de cei doi jucători români.

Ciprian Tătărușanu și Ionuț Radu

Credit imagine: Eurosport

Milan și Inter au dus o luptă la baionetă în acest sezon pentru titlu de campioană în Serie A. Cele două mari rivale din Milano au făcut de mai multe ori rocada în fruntea clasamentului. Napoli a fost și ea în cursă la un moment dat, însă echipa lui Spaletti nu a rezistat pe final și titlul va ajunge din nou la Milano.
Cu o etapă înainte de final, Milan este cu o mână pe primul titlu după o pauză de 11 ani. "Rossonerii" au nevoie de un egal pe terenul lui Sassuolo pentru a sărbători câștigarea trofeului. Șansa lui Inter este ca Milan să piardă la Reggio Emilia, iar campioana en-titre să câștige acasă cu Sampdoria, lucru foarte probabil.
Citește și:

Tătărușanu sau Radu? Care portar va sărbători Scudetto? Cei doi și-au jucat diferit rolul în acest sezon de Serie A

Dacă Milan va câștiga titlul, o parte din merit îi va reveni și lui Ciprian Tătărușanu. Ajuns pe San Siro în 2020, fostul goalkeeper al naționalei a știut de la început că va fi rezervă. În sezonul trecut a stat în umbra lui Donnarumma, iar în acest an a fost a doua variantă după Maignan, adus de la Lille în vara trecută. Un profesionist desăvârșit, Tătărușanu a fost chemat la ordine la jumătatea sezonului, când Maignan a fost scos din circuit o bună perioadă de o accidentare destul de serioasă.
Astfel, Tătărușanu a fost integralist în 6 partide din Serie A și în 3 de Champions League. Cu el între buturi, Milan a obținut 13 puncte din 18 posibile în campionat, iar evoluțiile sale au fost extrem de sigure, poate cu excepția meciului de la Fiorentina, când Milan a pierdut cu 4-3 pe final.
Fără îndoială, momentul de glorie al românului a fost în marele derby cu Inter. La scorul de 1-1, care a fost și rezultatul final, Tătărușanu a apărat un penalty executat de Lautaro Martinez. La acea vreme Ciprian a fost elogiat în Italia, dar nu se putea anticipa cu exactitate cât de mult va conta intervenția sa în lupta pentru titlu. Milan a scos atunci un punct, iar la retur s-a impus în fața Interului (2-1), ceea ce face ca echipa lui Pioli să fie în fața marii rivale în caz de egalitate de puncte la final de sezon, în Serie A primul criteriu de departajare fiind rezultatele din meciurile directe.
Dacă Tătrușanu și-a făcut cu brio datoria atunci când s-a apelat la el, Ionuț Radu nu se poate lăuda cu aceeași performanță. Tânărul golakeeper a jucat un singur meci în acest sezon, Simone Inzaghi fiind nevoit să-l trimită pe teren din cauza unei accidentări a lui Handanovic.
Se întâmpla într-un moment cheie al acestei stagiuni, când Inter a jucat un meci restanță pe terenul Bolognei. Dacă ar fi câștigat, Inter ar fi trecut cu un punct peste rivala AC Milan și mai erau de disputat doar 4 etape. Inter a condus cu 1-0, dar Bologna a egalat până la pauză. În minutul 81, Radu a comis o eroare colosală, dând pe lângă minge când a vrut să-i paseze unui coechipier, iar Sansone a profitat și a marcat. S-a terminat 2-1 pentru Bologna, iar Radu a părăsit terenul în lacrimi, fiind conștient de urmările pe care le putea avea gafa sa.
Handanovic a revenit apoi în poarta lui Inter, iar echipa a obținut 3 victorii consecutive. Probabil o va obține și pe a 4-a, dar sunt șanse mari să fie în zadar.
Evident că dacă Milan va lua titlul nu va fi meritul principal al lui Tătărușanu, așa cum nu poate fi vorba despre vina lui Radu pentru eșecul Interului, dar analizând strict momentele cheie în care cei doi români au fost protagoniști se poate spune că aceștia au influențat oarecum lupta pentru Scudetto.
Făcând un exercițiu de imaginație, putem spune că ierarhia ar fi arătat altfel acum dacă Milan pierdea acel derby cu Inter, în care Tătărușanu a apărat penalty, iar Inter scotea măcar un punct la Bologna, când Radu a comis acea greșeală de începător. Rezumându-ne fix la aceste aspecte, cele două formații erau acum la egalitate de puncte, dar nu se știe cum era situația meciurilor directe în cazul în care Milan ar fi fost învinsă în primul Derby della Madonnina din acest sezon.
Nimeni nu-i va ridica statuie lui Tătărușanu pentru intervenția sa la execuția lui Lautaro Martinez și nimeni nu-i va sări în cap exclusiv lui Radu pentru înfrângerea de la Bologna, dar un lucru e cert: unul dintre cei doi portari români va sărbători un Scudetto, iar celalalt va regreta toată viața că a fost atât de aproape de el.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo