Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Turneul celor patru trambuline | Lupta decisivă pentru Vulturul de Aur: Stoch, Kubacki sau Granerud?

Cezara Paraschiv

Actualizat 06/01/2021 la 14:38 GMT+2

Turneul celor patru trambuline se încheie miercuri, la Bischofshofen, în transmisiune directă pe Eurosport 1 și Eurosport Player.

Kamil Stoch, cu ochii pe "Vulturul de Aur" în Turneul celor patru trambuline

Credit imagine: Getty Images

Lupta pentru "Vulturul de Aur" se dă între Kamil Stoch, favorit să se impună pentru a treia oară în carieră în Turneul celor patru trambuline, Dawid Kubacki – deținătorul recordului trambulinei pe care se va sări în această după-amiază și norvegianul Halvor Granerud, liderul Cupei Mondiale de sărituri cu schiurile. Cel mai probabil, "Vulturul de Aur" va ajunge în Polonia pentru a patra oară în cinci ani.
A 69-a ediție a Turneului celor patru trambuline își va stabili marele câștigător astăzi, începând cu ora 17:45. Au fost trei câștigători diferiți de etape la Oberstdorf (germanul Karl Geiger), Garmisch-Partenkirchen (polonezul Dawid Kubacki, cu record de trambulină) și Innsbruck (polonezul Kamil Stoch), iar marele verdict se dă la Bischofshofen.

Duelul Stoch – Kubacki – Granerud: câte puncte îi separă

Experiența triplului campion olimpic Kamil Stoch, 33 ani, îl recomandă pe polonezul născut la Zakopane pentru a treia victorie la "general" în Turneul celor patru trambuline după sezonul 2016/2017 și "Grand Slam"-ul din 2017/2018. Stoch are avans de peste 15 puncte în clasamentul general în fața celui mai apropiat urmăritor.
Polonia ocupă acum primele două locuri la "general":
  • 1. Kamil Stoch (Polonia) 809,9 puncte;
  • 2. Dawid Kubacki (Polonia) 794,7 puncte (-15,2 puncte);
  • 3. Halvor Granerud (Norvegia) 789,3 puncte (-20,6);
  • 4. Karl Geiger (Germania) 785,2 puncte (-24,7);
  • 5. Markus Eisenbichler (Germania) 776,5 puncte (-33,4);
  • 6. Anze Lanisek (Slovenia) 770,4 puncte (-39,5)
Stoch s-a instalat la conducere în momentul în care competiția a ajuns în Austria, după o etapă de la Innsbruck în care atât germanul Karl Geiger, cât și norvegianul Halvor Granerud au întâmpinat dificultăți, sărind modest în manșa întâi. Constanța a fost arma numărul unu a lui Stoch: nu a coborât mai jos de locul patru până acum în Turneul celor patru trambuline, fiind de două ori pe podium în etapele acestei ediții a tradiționalei competiții de la cumpăna dintre ani (locul 2 la Oberstdorf, locul 4 la Garmisch-Partenkirchen și victorie la Innsbruck).
Conaționalul său, Dawid Kubacki, este singurul care a mai urcat de două ori pe podium în primele trei etape din Turneul celor patru trambuline. În plus, cu o săritură care a depășit cu 13 m punctul de construcție al trambulinei de la Bischofshofen (138 m), Kamil Stoch a câștigat marți calificările, în fața lui Robert Johansson și Halvor Granerud. Chiar dacă diferența dintre primii trei clasați a fost de doar 0,7 puncte, trebuie spus că polonezul a degajat siguranță, iar o desfășurare similară a acțiunii, miercuri, i-ar asigura victoria detașat.
picture

"Vulturul de Aur", trofeul pentru care se luptă Stoch, Kubacki și Granerud

Credit imagine: Eurosport

Duelul Stoch – Kubacki – Granerud - Geiger, pe primele trei trambuline:

  • Kamil Stoch: locul 2 la Oberstdorf, locul 4 la Garmisch-Partenkirchen, locul 1 la Innsbruck
  • Dawid Kubacki: locul 15 la Oberstdorf, locul 1 la Garmisch-Partenkirchen, locul 3 la Innsbruck
  • Halvor Granerud: locul 4 la Oberstdorf, locul 2 la Garmisch-Partenkirchen, locul 15 la Innsbruck
  • Karl Geiger: locul 1 la Oberstdorf, locul 5 la Garmisch-Partenkirchen, locul 16 la Innsbruck

Duelul Stoch – Kubacki – Granerud - Geiger, în declarații

Cu modestia care îl caracterizează, Kamil Stoch a păstrat un ton moderat după ziua de marți. "Rezultatul de astăzi nu înseamnă nimic pentru ziua decisivă. Am reușit o săritură excelentă, pentru care sunt foarte fericit, însă vine o nouă zi, o nouă provocare. Voi încerca să arăt din nou cele mai bune sărituri ale mele", a transmis Stoch, citat de Federația Internațională de specialitate.
Halvor Granerud, intrat în Turneul celor patru trambuline după o serie incredibilă de cinci victorii consecutive în etape de Cupă Mondială, are nevoie de un context favorabil pentru a recupera 20 de puncte față de Stoch. "Ce s-a întâmplat la Innsbruck e de dat uitării. Vreau doar să arăt două sărituri bune aici. În calificări, desprinderea de pe masa trambulinei și zborul au fost în regulă, însă aterizarea nu a fost cea mai bună (n.r. - norvegianul a reușit cel mai lung zbor al zilei, 140,5 m, dar a încheiat cu al treilea punctaj). A fost o săritură bună. 20 de puncte se pot recupera, dar am nevoie de două sărituri perfecte și o mica greșeală a lui Kamil. Vom vedea", a transmis Granerud.
  • Norvegianul și-a pierdut cumpătul după evoluția ștearsă de la Innsburck și a simțit nevoia să își ceară scuze în fața lui Kamil Stoch, pentru o declarație făcută la nervi. Granerud a transmis că rivalul său din Cupa Mondială și din Turneul celor patru trambuline este chiar idolul său.
În cazul în care Stoch va ezita, într-adevăr, la pândă stă și conaționalul Dawid Kubacki. Deținătorul "Vulturului de Aur" are argumente pentru a spera că își poate apăra trofeul: a reușit în 2019 cea mai lungă săritură din istorie pe trambulina Paul Ausserleitner (145 m), iar în 2020 își asigura victoria de etapă și victoria la "general" în "4 HIlls" chiar la Bischofshofen. Kubacki are avans de 5,4 puncte în fața lui Granerud și 15,2 puncte de recuperat față de Stoch. În calificările de marți, Kubacki a terminat al șaselea.
  • Interesant este și faptul că slovenul Anze Lanisek, al șaselea la "general" în Turneul celor patru trambuline, a ratat calificarea în etapa decisivă de la Bischofshofen, terminând marți pe locul 52. Nici germanul Karl Geiger, câștigător al primei etape din Turneul celor patru trambuline, nu a impresionat în calificările de la Bischofshofen, terminând pe locul 25.
picture

Halvor Egner Granerud

Credit imagine: Getty Images

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol