Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

5 concluzii după faza grupelor din Champions League

Ion Alexandru

Actualizat 03/11/2022 la 09:18 GMT+2

Această ediție de Champions League a avut o fază a grupelor mai condensată ca niciodată. Ca și în cazul campionatelor interne, programarea neobișnuită a turneului final al Campionatului Mondial iarna a bulversat calendarul.

Neymar Jr of PSG celebrates his goal with Kylian Mbappe (left), Lionel Messi of PSG during the UEFA Champions League group H match between Paris Saint-Germain (PSG) and Maccabi Haifa FC at Parc des Princes stadium on October 25, 2022 in Paris, France.

Credit imagine: Getty Images

Champions League a programat, în această ediție, o fază a grupelor jucată pe repede înainte pentru a elibera calendarul în vederea Cupei Mondiale din Qatar. Această condensare a provocat mai multe dezechilibre, dar marile favorite la câștigarea trofeului au survolat cu bine această fază a grupelor. Într-un singur caz calificarea în primăvara Champions League s-a decis la limită, iar marele câștigător, Antonio Conte s-a bucurat din tribună pentru o calificare dramatică. O singură echipă a terminat grupa cu maxim de puncte, iar cea mai ofensivă echipă din această fază a competiției a fost una dintre marile surprize ale acestui sezon în Europa.
S-au desprins 5 concluzii clare după cea mai înghesuită fază a grupelor din istoria Champions League.

Marile favorite au trecut fără emoții în primăvara Champions League

Deținătoarea trofeului, Real Madrid, campioana Angliei Manchester City, PSG și Bayern s-au evidențiat prin eficiență și au degajat forță în această fază a grupelor.
Așa cum ne-a obișnuit și în anii trecuți, Real Madrid a pierdut un meci în faza grupelor, dar n-a avut emoții în ceea ce privește calificarea. Trupa lui Ancelotti are din nou o șansă bună de a câștiga trofeul, iar singurul semn de întrebare este legat de revenirea starurilor sale de la Cupa Mondială. După a luat Balonul de Aur, Benzema i-a pasat rolul de principal marcator lui Vinicius. Tânărul brazilian a marcat în 4 din cele 6 meciuri din grupa cu Leipzig, Shakhtar și Celtic.
Bayern Munchen continuă marșul triumfal din faza grupelor Champions League. Bavarezii au uitat să piardă, iar în această ediție au terminat cu maxim de puncte. Echipa antrenată de Julian Nagelsmann a demolat Barcelona cu un 5-0 la general și a demonstrat, încă o dată, că organizarea și rigoarea financiară bat investițiile nerealiste. Bayern a avut mici probleme în acest debut de sezon din Bundesliga, dar în competiția supremă a fotbalului european a mers cu motoarele turatea maxim.
Manchester City pune cărămidă peste cărămidă pentru a ajunge la visul suprem, câștigarea trofeului Champions League. Pentru Pep Guardiola titlul din Anglia este deja prea puțin, iar aducerea lui Haaland poate fi cheia către succes în 2023. Norvegianul n-a fost la fel de eficient ca în Premier League, dar a terminat grupa cu 4 goluri. Un pic ciudat pentru stilul lui Guardiola este faptul că Manchester City a înregistrat două rezultate de 0-0 în această grupă.
Citește și:
PSG este singura echipă din acest grup select care a terminat grupa pe locul doi, în spatele revelației Benfica. Cu un antrenor francez debutant în Champions League, Galtier, Messi a zâmbit din nou și a dus parteneriatul cu Neymar și Mbappe la un nivel superior. Parizienii marchează mult, dar spre deosebite de alți ani și încasează destul de multe goluri. Dintre primele 4 favorite la câștigarea trofeului, PSG a luat cele mai multe goluri în această fază a grupelor UCL, 7.

Napoli și Benfica, poveștile toamnei în Champions League

În vară, Luciano Spaletti a făcut o adevărată revoluție în vestiarul lui Napoli, iar rezultatele sunt spectaculoase. Spaletti a ajuns la 63 de ani și se poate mândri doar cu titlurile din Rusia obținute cu Zenit și cu două Cupe ale Italiei cucerite cu Roma, dar acum pare că a găsit mixul perfect pentru o mare supriză sau de ce nu două. Debutul excelent de sezon din Serie A a fost dublat de 5 meciuri foarte bune în Champions League. Înfrângerea de pe Anfield, din ultima etapă, a contat doar pentru statistică și orgoliul "cormoranilor" pentru că Napoli a câștigat grupa cu Liverpool, Ajax și Rangers. Georgianul Kvaratskhelia este indubitabil cea mai mare surpriză a toamnei în fotbalul european.
Benfica a înflorit sub conducerea lui Roger Schimdt. Antrenorul german s-a adaptat perfect pe Da Luz, iar echipa joacă minunat. Lusitanii au câștigat la limită, dar au câștigat primul loc în grupa cu PSG, Juve și Maccabi Haifa. Benfica a pierdut ultima dată în mai, iar seria celor 25 de victorii a fost perturbată de doar 2 egaluri. Un alt aspect interesant este că Benfica a avut 8 marcatori diferinți în această grupă.

Barcelona și Juventus au retrogradat din Champions League

După o nouă vară cu investiții masive, Barcelona a terminat doar pe locul 3 o grupă cu Bayern, coșmarul din ultimii ani, Inter și Plzen. Catalanii primesc o nouă lovitură financiară în condițiile în care datorie sunt de peste 1 miliard de euro. Xavi a arătat că poate fi o soluție de viitor, dar prezentul îl presează le Laporta. În această toamnă aglomerată, Barcelona nu a trecut cu bine de faza grupelor din Champions League și a capotat în derbyul din campionat cu Real Madrid. Victoriile cu Elche sau Mallorca nu sunt destul pentru a hrăni orgoliul catalan, mai ales că investițiile din vară au depășit așteptările. Pentru al doilea an consecutiv, Barca nu a putut să treacă de faza grupelor UCL. Europa League este noul obiectiv pentru 2023, dar și acolo concurența va fi acerbă.
Juventus trece printr-o perioadă chiar mai slabă decât Barcelona. Garantul succesului din urmă cu câțiva ani, Max Allegri a devenit inamicul fanilor lui Juve, care s-au obișnuit cu trofeele și acum sunt nevoiți să suporte un nou minim, retrogradarea în Europa League. În Serie A, cea mai galonată echipă a Italiei este o umbră, iar în Champions League a trebuit să-i mulțumească Benficăi pentru locul 3. Înfrângerea clară de la Haifa în fața campioanei Israelului a dat dimensiunea prăpastiei în care Juve se tot afundă în ultimii ani. Șansa torinezilor se leagă, ca și în cazul Barcelonei, de câștigarea Europa League. Altfel, Allegri este nevoit să plece, iar Juve are nevoit de o remaniere masivă a lotului.

Liverpool are o altă față în Champions League

Liverpool are un debut foarte slab de sezon în Premier League. Kloop știe că succesul cu Manchester City nu valorează mare lucru dacă echipa sa pierde cu Nottingham sau Leeds. Faza grupelor din Champions League a început la fel de slab, cu o înfrângere drastică la Napoli. Norocul lui Liverpool este că din această grupă a făcut parte și cea mai slabă echipă a acestei faze UCL, Glasgow Rangers. 9-1, la general, cu scoțienii i-au adus liniștea lui Klopp și locul 1 în topul marcatorilor lui Salah. Egipteanul are evoluții fade în Premier League, dar a terminat această grupă cu 7 reușite. Lovit de un val de accidentări care au deraiat Liverpool în acest sezon, Klopp știe că primăvara este departe și poate transforma echipa de pe Anfield într-un adversar puternic în lupta pentru trofeul UCL.

Atletico Madrid a făcut implozie

Atletico Madrid îi dă lui Diego Simeone cel mai mare salariu din lume, dar performanțele sunt foarte slabe. Dublă finalistă UCL cu antrenorul argentinian pe bancă, Atletico a fost eliminată din Europa după ce a terminat pe locul 4 într-o grupă accesibilă cu Porto, Brugge și Leverkusen. Deși are un lot ofertant, Simeone insistă să joace un fotbal minimalist bazat pe o defensivă feroce și contraatacuri eficiente. Atletico nu a mai putut să livreze fotbalul eficient din ultimii ani și a fost aruncată în afara Europei. E greu de crezut că Simeone va fi demis, dar răbdarea patronilor chinezi este pe terminate. Argentinianul este de 11 ani la Atletico și reprezintă spiritul pe care fanii îl iubesc. Problema este că, în ciuda investițiilor masive, rezultatele sunt dezamăgitoare.
Mențiuni speciale
  • Deși a schimbat managerul din mers, Chelsea a câștigat grupa cu debutantul în Champions League Potter pe bancă. Deținătoarea Europa League, Eintracht Frankfurt a trecut de faza grupelor UCL cu golaveraj negativ.
  • Campioana Belgiei, Brugge s-a calificat în premieră în primăvara Champions League.
  • La Liga are o singură reprezentantă în faza eliminatorie din 2023, Real Madrid, în timp ce vecinii portughezi vor avea două echipe. Porto și Benfica și-au câștigat grupele!
  • Tottenham a câstigat grupa cu un gol în prelungirile ultimului meci.
Tragerea la sorți pentru optimile de finală din Champions League va fi pe 7 noiembrie. Meciurile sunt programate pe 14/15 și 21/22 februarie, respectiv 7/8 și 14/15 martie 2023.
Turneul ATP Masters de la Paris se vede în săptămâna 31 octombrie - 6 noiembrie 2022 în direct pe Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo